Dziś w hotelu pod Wierzbą odbyła się XV Gala Bożonarodzeniowa. Imprezę zorganizował Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych oraz Powiat Świdnicki. W tym roku odbyła się pod hasłem „Od morza do Tatr, z partnerskimi powiatami”. Była to z doskonała okazja do podsumowania mijającego roku oraz do złożenia sobie życzeń. Można było spróbować wyśmienitych dań, przygotowanych przez uczniów szkół o profilu gastronomicznym oraz lokalnych restauratorów i hotelarzy.
Na talerzach były przepyszne dania. Przedstawiono propozycję do udekorowania stołu na wigilijną kolację, a w tle leciały przepiękne tradycyjne kolędy.
Dania były wychwalane przez gości, a szczególnym zainteresowaniem okazał się schab w zalewie z mleka i sosie śliwkowym autorstwa Michała Skawińskiego z klasy oraz Kamila Kudłacza.
Przepis na danie:
Potrzeba
-Schab
-mleko
-ziele angielskie
-liść laurowy
-śliwki
– czerwone wino wytrawne
-sok z pomarańczy
-skórka pomarańczy
-powidła ze śliwek
Przygotowanie
Schab pokroić w kostki, zalać mlekiem, dorzucić ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować aż mięso stanie się miękkie, odcedzić.
By przygotować sos należy suszone śliwki zalać wodą i gotować. Wrzucić do miksera z sokiem z pomarańczy, zalać czerwonym winem wytrawnym oraz dla dodatkowego smaku skroić skórkę pomarańczy. Całość zmiksować.
Bardzo dziękujemy za przepis.
/KZ/