XV Gala Bożonarodzeniowa (FOTO)

 

Dziś w hotelu pod Wierzbą odbyła się XV Gala Bożonarodzeniowa.  Imprezę zorganizował Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych oraz Powiat Świdnicki. W tym roku odbyła się pod hasłem „Od morza do Tatr, z partnerskimi powiatami”. Była to  z doskonała okazja do podsumowania mijającego roku oraz do złożenia sobie życzeń. Można było spróbować wyśmienitych dań, przygotowanych przez uczniów szkół o profilu gastronomicznym oraz lokalnych restauratorów i hotelarzy.

Na talerzach były przepyszne dania. Przedstawiono propozycję do udekorowania stołu na wigilijną kolację, a w tle leciały przepiękne tradycyjne kolędy.

Dania były wychwalane przez gości, a szczególnym zainteresowaniem okazał się schab w zalewie z mleka i sosie śliwkowym autorstwa Michała Skawińskiego z klasy oraz Kamila Kudłacza.

Przepis na danie:

Potrzeba

-Schab

-mleko

-ziele angielskie

-liść laurowy

-śliwki

– czerwone wino wytrawne

-sok z pomarańczy

-skórka pomarańczy

-powidła ze śliwek

Przygotowanie

Schab pokroić w kostki, zalać mlekiem, dorzucić ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować aż mięso stanie się miękkie, odcedzić.

By przygotować sos należy suszone śliwki zalać wodą i gotować. Wrzucić do miksera z sokiem z pomarańczy, zalać czerwonym winem wytrawnym oraz dla dodatkowego smaku skroić skórkę pomarańczy. Całość zmiksować.

Bardzo dziękujemy za przepis.

 

/KZ/

Spodobało Ci się, masz swoje zdanie na ten temat? Skomentuj.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.