Plac przy ul. Wałowej z myślą o dzieciach

34

Trwa rewitalizacja skweru przy ul. Wałowej. To zadania zgłoszone i wybrane przez mieszkańców w ramach zeszłorocznej edycji budżetu partycypacyjnego. Środki przeznaczone na realizację tego zadania to 256 tys. zł. Podjęto jednak decyzję o kompleksowym remoncie tego miejsca, zwiększając koszty inwestycji.

Plac przy skrzyżowaniu ulic Wałowej, Gen. Władysława Sikorskiego i Komunardów będzie kolejnym miejscem przygotowanym między innymi z myślą o dzieciach.

– Posadzkowa fontanna, nowe nasadzenia, ciekawa aranżacja parkowej przestrzeni – to wszystko zacznie cieszyć oczy świdniczan już wiosną i mam nadzieję, że będzie to kolejny skwer, który chętnie będą odwiedzać mieszkańcy – mówi prezydent, Beata Moskal-Słaniewska.

W ubiegłym roku przeprowadzono karczowanie drzew i krzewów oraz korekcje drzew. W tym roku wykonano sieć zasilania podziemnego oświetlenia parkowego i położono kabel zasilający szafkę sterowania fontanny. W ramach zadania przebudowywano także układ drogowy od strony ul. Wałowej. Przygotowano również przyłącza wodociągowe i kanalizacyjne związane z funkcjonowaniem fontanny.

W tej chwili trwają jeszcze pozostałe prace, niezbędne do całościowej rewitalizacji skweru tj. budowa fontanny oraz wykonanie alejek w obrębie skweru. Następnie przeprowadzona będzie renowacja pozostałości pomnika, montaż elementów małej architektury oraz wiosną – nasadzenie zieleni. Teren objęty zostanie monitoringiem.

Szacunkowy koszt wykonania powyższych prac wynosi ok. 745 tys. zł.