Świdnickie uczennice na podium w Kulinarnym Rajdzie!

W piątek 10 listopada 2017 roku w Hotelu Haston we Wrocławiu odbył się finał III Wrocławskiego Kulinarnego Rajdu Młodych Mistrzów. Tym razem na same szczyty dotarły dwie drużyny z  Zespołu Szkół nr 1 w Świdnicy. Pierwszą drużynę reprezentowały Paulina Łukasik oraz Weronika Urbańska, natomiast drugą Agnieszka Kiełbasa i Mateusz Wiciak. 

Uczniowie wykazali się prawdziwym kunsztem gastronomicznym, pasją i wielkim sercem do przygotowania potraw konkursowych. Drużyna Pauliny i Weroniki zajęła zaszczytne II miejsce. Dziewczyny z wielką precyzją przygotowały Schab gotowany w sous vide z gruszką i rozmarynem, podany w towarzystwie sosu z cydru gruszkowego, polentą z wędzonym żółtym serem, grzybowym ragout oraz chutney z gruszki z imbirem. Brzmi egzotycznie, smakowało wybornie, wyglądało wyśmienicie, gdyż przygotowane było z wielkim sercem, zapałem i zaangażowaniem. Obie drużyny do konkursu przygotowywał szef kuchni Hotelu Mariott z Wrocławia Pan Olaf Ratz, który na każdym spotkaniu zarażał swoją pasją, kunsztem i wyjątkowym zmysłem gastronomicznym.

Uczniowie ZS nr1 w Świdnicy poznali zapachy prawdziwej kuchni, smaki wyjątkowych połączeń oraz atmosferę magicznej kuchni. Z sentymentem i łezką w oku wracają do miejsca, które odsłoniło przed nimi arkana profesjonalnej kuchni.

Spodobało Ci się, masz swoje zdanie na ten temat? Skomentuj.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.